Живял някога човек, който бил много уплашен. Той искал да преодолее страха си. Затова той отишъл при просветен Учител и поискал съвет от него. Учителят посъветвал човека да стане йоги и да отпусне нервното си безпокойство с духовни упражнения. Мъжът се изолирал в самотна колиба в голяма гора. В гората имало тигри, змии и чакали. Йоги се страхувал от всички тях. Ето защо той отворил своята йогийска книга за да прочете какво правят йогите в такъв случай. Там прочел следното.

Първи съвет: Погледнете внимателно всеки страх. Който внимателно гледа плашещите ситуации, може оптимално да се защити. Страхът е предизвикан от негативни мисли. Мислите на страха могат да бъдат преодолени с осемте основни техники: размисъл (сам или разговор с друг човек), мантра (мислено произнасяне на положителна дума), спиране на мисълта, разумно действие, правене на нещо добро, ходене, йога, или медитация (почивка във вътрешно щастие и наблюдение как всички мисли идват и си отиват). Който гледа точно в страха си, намира собствената си негативна мисъл и може да я разтвори с подходяща положителна мисъл.

Втори съвет: Жертвайте егото. Неизменните неща са тези, които трябва да приемем такива, каквито са. Трябва да пуснем, да се освободим от своите фалшиви желания. Всички страхове са само умствени конструкции, основани на преувеличено отхвърляне. Който се жертва в центъра на своя страх, се освобождава от страха. Най-добре е да предадете себе си на волята на живота (Бог), който ни заобикаля. Ако може да пуснеш егото си, може да преминеш позитивно през всички страдания.

Трети съвет: Помолете за помощ великите Учители (Бог). След това помислете за проблема и вървете с издръжливост по пътя на вашата лична мъдрост.

Йоги погледнал отблизо проблемите си и разбрал следното. Чакалите просто вият и не хапят. Змиите хапят само, когато се почувстват нападнати. Ако един йоги е внимателен и се движи бавно, змиите няма да му направят нищо. Само тигрите ядат хора, но това е рядко. Най-добре е да не пресичате пътя на такъв тигър. Ако това не е възможно, един йоги жертва егото си, приема ситуацията и продължава да практикува йога в следващия живот. Йоги тръгнал по пътя си със смелост и постоянство. И един ден той бил просветлен, а целият негов страх си бил отишъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *