Йога клуб Ришикеш предлага различни йога практики, които са съобразени с вашето ниво и индивидуални нужди. Независимо дали сте начинаещ, или напреднал вие ще усетите благотворния ефект на йога практиката върху вашия живот, усщания и общо състояние.

Ин Йога

Ако се чувствате уморени и без енергия или пък сте свръхактивни, с ум във вечна напревара, това може да е отговора. Усещането след практиката е удивително.

Регулярната практика по Ин йога: успокоява и балансира умът и тялото, намалява стреса и тревожността, увеличава кръвната циркулация, подобрява гъвкавостта, подобрява подвижността на ставите, балансира вътрешните органи и позволява на енергията / прана / да протича безпрепятствено през цялото тяло

Какво е Ин йога?

Ин йога е базирана на Таоистката концепция за ин и ян, противоположните и допълващи се принципи в природата. Ин е стабилния, устойчив и скрит аспект на нещата. Ян е променящия се, движещ и разкриващ аспект. В нашето тяло ин е представена от относително нееластичната съединителна тъкан / сухожилия, лигаменти, фасциални тъкани /. Ян се свързва с мускулите и кръвта.  Характерно за Ин практика е дългото задържане в пасивни асани, които си грижат основно за долната част на тялото – тазобедрените стави, таза, долната част на гръбначния стълб, колената. В тези зони има особено много съединителна тъкан. Обичайното задържане в асаните е до пет минути, понякога и по – дълго. Ин йога е за теб ако се чувстваш уморен, без енергия или ако си свръхактивен и с излишък от енергия, ако умът ти е прекалено активен или при непостоянни нива на енергия.Света около нас е пълен с информация, която умът ни обработва непрекъснато, независимо дали е добра, полезна или безсмислена. С течение на времето умът привиква към този „ информационен шум“ и никога не си позволява да остане тих и спокоен, така че да може да спре и да си даде време за почивка. Ин йога ще ти помогне да успокоиш ума си и да намалиш влиянието на стреса.

Ин йога и тялото

Ин йога работи върху съединителната тъкан, която реагира най – добре на бавно и стабилно натоварване, това е причината да задържаме по – дълго в асаните. Лекото разтягане на съединителната тъкан за по – голям период от време ще я удължи леко и ще я направи по – силна. Основно изискване в Ин йога е мускулите да се релаксирани, за да позволим на разтягането да отиде към съединителната тъкан. По тази причина не се правят всички класически йога асани, а само тези, които могат да бъдат изпълнявани безопасно и ефективно.

Ин йога и умът

Обикновено, в ежедневието си, сме твърде заети да се обърнем навътре към себе си. Подтискаме различни мисли, чувства и емоции без да ги анализираме и без да се освобождаваме от тях. Те създават голям психически и физически товар в нас. Оставането в асаните без да се движим за известно време дава възможност на ума ни да се успокои и да притихне. Тогава, това което подтискаме може да излезе от подсъзнанието ни и да видим ясно какъв е този товар. В Ин йога се учим да наблюдаваме чувствата си, но без да се идентифицираме с тях. Да ги наблюдаваме, но без емоция и по този начин да се освободим от тях.

Интегрална Йога по системата на Венцеслав Евтимов

Венцеслав Евтимов е един от великите български учители, разпространявал йога в годините, когато тази древна наука беше тема табу в България. Практиката води неговия ученик Димитър Тодоров, тел. 0895 118 767

     

Въздушна Йога за Начинаещи

Предназначена е за желаещи да започнат практика по въздушна йога, които искат да навлязат плавно и постепенно в заниманията. Няма изискване за предварителна подготовка и практика. Необходимо е здравното състояние да бъде в добра форма.

Лека Йога и Медитация

Практиката включва леки физически упражнения за възстановяване на тялото от ежедневните седящи пози, комбинирани с дишане за зареждане на клетките с енергия и медитация за изчистване на ума от стрес, напрежение и болка. Не е необходима предварителна подготовка. Практиката е лека и достъпна за всички желаещи да възстановят силите си без излишно физическо натоварване.

Правилното дишане е изкуст­во да се живее с добро здраве. Дълбокото и ритмично дишане помага на кръвта да дос­тига сърцето и предпазва човек от някои сърдечни заболя­вания, а освен това увеличава количеството на вдишвания кислород за единица време. Дишането помага на енергията прана да достигне до всички органи и клетки на нашето тяло.

Медитацията е важно средство за усъвършенстване на индивида, постигане на вътрешна хармония и мир, уравновесяване на психиката, духовно и физическо здраве. Медитацията  не изисква предварителна подготовка и усилия. Не е необходимо участниците да са практикували йога, медитация, или други подобни занимания. Практиката е в удобно легнало, или седнало положение

Йога

Йога е път към отлично здраве на тялото и ума. Нейна цел е да направлява и събуди всички енергии, които притежаваме. Основава се върху физически упражнения - асани, допълнени от дихателни упражнения - пранаяма и обща релаксация на ума и тялото. Има за цел поддържане на здравето, продължаване на младостта и живота при наличие на отлична вътрешна духовна хармония, в унисон с обществото и природата.

yoga-1146277_1920

Въздушна Йога

Релаксиращо преживяване и разтягане във въздуха.  Лесен, нетрадиционен и интересен начин да изпълните някои асани във въздуха. Така избягвате твърдостта на пода и ограниченията на земното притегляне като постигате максимално разтягане в комфортно състояние на тялото. В резултат ще одобрите своя тонус, здравословно и емоционално състояние, последвано от незабравим реалакс в люлката.

Стойка на глава

Лека Йога за всички възрасти

Йога за всеки, който иска да практикува спокойно и без напрежение. По-спокойните по характер, а също и по-възрастните практикуващи ще открият, че йога им помага да поддържат своето тяло гъвкаво и издръжливо, а ума релаксиран и уравновесен. Практиката е адаптирана към способностите на групата като фокуса е върху леки асани за всички мускули и стави.

yoga-657045_1280

Йога за Деца и Възрастни

Детската йога е забавна, помага за правилно развитите на тялото, укрепване на здравето и балансиране на емоциите. По един забавен начин малчуганите ще работят върху своето тяло, интелект и социалност. Участието на възрастен в практиката дава възможност за едно незабравимо семейно изживяване, което ще остане в спомените на подрастващите. Деца и възрастни, нека заедно да правим йога за едно по-добро бъдеще!

shutterstock_146055500