Инструкторите в клуб Ришикеш са завършили специализирани йога курсове. Те съобразяват всяка практика с възможностите на групата в момента. Ако имате някакви въпроси, притеснения, или усещания не се колебайте да ги споделите с вашия интруктор преди, по време, или след йога практиката.

Краси

Запознах се с йога и започнах да практикувам, когато бях ученик в гиманзията през 1981 година. Първата си среща с Йога дължа на Учителя Венцеслав Евтимов. Пътувах няколко пъти до Индия за да се срещна с чистия извор на древната наука Йога. Притежавам удостоверение за признато право за преподаване на йога, издадено от БФЙ. Завърших курс Мастер клас за йога учители в Кайвалядхама йога институт, Лонавла, Индия с фокус върху йога концепции от традиционните текстове, Йога анатомия и Психология, Методология на преподаването и Йога практика. Участвал съм в обучение по йога на тема Традиционно разбиране за пранаяма и методи за нейното преподаване. Имам завършен курс на обучение за повишаване на квалификацията на тема Санкхя и трите гуни-концепция и практика и Практиката на крия йога според Патанджали за напреднали, с лектор д-р. Б.Р.Шарма от Кайвалядхама йога институт. Участвах в курс Йога терапия с лектор д-р Шейх, аюрведа лекар от клиника Салил, Пуна, Индия. През 2016 година участвах в духовно пътуване в Южна Индия. През 2017 година участвах в духовно пътуване до Северна Индия и Хималаите в свещените за йога градове Ришикеш, Бадринат и Харидвар. Йога е път за сливане на индивида с космически разум, или божественото. Нека заедно да извървим пътя. Да променим себе си, да променим света, да променим вселената с доброта!

Теди
Теодора Горанова- Завършила съм множество курсове и специализации, покриващи различни аспекти на Йога. Те включват медитация Сахадж самади към Art of Living, няколко десетдневни йога обучения в центъра на Art of Living в Германия, oбучение за преподаватели по Йога за деца в детски градини, начален курс към Българска федерация йога, специализация за Йога инструктор към Национална спортна академия и Българска федерация йога. Йога практика: Изпълняваме комплекс от йога пози, дихателни практики, релаксация и визуализация, които при възрастовата група до 7 – 8 години се адаптират в игрова и забавна форма. Практиките включват изпълняване на пози с партньор и в група. Насърчаваме децата да се отпуснат и забавляват. Целта е развиване гъвкавост, координация, сила и равновесие, самодисциплина и контрол; стимулиране осъзнаването на тялото, по-добро фокусиране и концентрация, развиване на самочувствие. В резултат получаваме укрепване на всички телесни системи, повишаване на осъзнаването на дишането и задълбочаването му, отпускане и намаляване на стреса; насърчаване на състрадание, уважение и доверие.
Нели

Нели Лозанова - С Йога се срещнах през 2001 г. в лицето на класическата школа на Шивананда, но оттогава съм изпробвала и изучавала предимно съвременни интерпретации на тази древна система - ащанга виняса, виняса флоу и наскоро - въздушна йога. В продължение на две години съм посещавала и тренировки по полденс. През 2016 г. преминах специализиран задълбочен курс за преподаватели по въздушна йога, а през 2017 г. се сдобих със сертификат за преподаване на йога за бременни.

Йога във въздуха съчетава хармонизиращия и балансиращ ефект на асани, познати още от дълбока древност, с модерни акробатични техники, които внасят допълнително предизвикателство. Обърнатите пози с подкрепата на люлката се постигат с лекота. Преодоляването на гравитацията е забавно, вълнуващо, освежаващо и подмладяващо. Часът завършва с релаксация, която успокоява ума и зарежда с енергия тялото. Практиката е подходяща за всички, независимо от нивото на физическа подготовка - асаните се адаптират според групата. Не се препоръчва за бременни, хора с високо кръвно налягане, глаукома, скорошни операции.

Ирена

Здравейте, казвам се Ирена. Занимавам се с йога от  10 години. Преподавам на възрастни и на деца. Завършила съм СУ „Климент Охридски“ и основните ми интереси  са в областта на психологията и йогата. Поради това, обединих най-доброто от тези две области, за да създам курса по йога , който водя.

Курсът предлага иновативни методи на преподаване, заучаване на материала и навлизане в йога. Преподава се философия на йога, асана, пранаяма /дихателни техники/, мудри, бандхи, визуализация, релаксация, концентрация, самомасаж.  Обсъждат се теми като здравословно /подходящо/ хранене, пречистващи практики и др. За по-напредналите -  основи на медитацията и работа с енергийната система на тялото. Основният акцент е поставен върху възстановяването на гръбначния стълб и дишането , както и на рязкото понижаване на нивото на тревожност и стрес. Идеята на занятията е да се върви от по-просто към по –сложно изпълнение при овладяване на тялото, дъха и ума.

Целта на курса е подобряване на физическото и психично състояние при всеки човек, а при по-напредналите и следване на духовния път в йога.

Аня

Здравейте аз съм Анна Новикова - Аня, сертифициран йога преподавател CYT200. Имам голямо желание да помагам на хората да бъдат по-здрави, щастливи и в добра форма!

Интересите ми са йога, здравословно хранене и начин на живот, позитивно мислене, езотерика и източни култури. Преди 10 години започнах с моето личностно развитие и не мисля да спирам.

От самото начало йога запали в мен голям интерес. Харесвам класическите стилове йога, но аеро йогата за мен си остава фаворит.

Когато се доверим на люлката за въздушна йога и оставим тялото си буквално да виси във пространството ние развиваме гъвкавост в гръбначния стълб без усилие. В същото време се освобождаваме от енергийните блокажите и болката в цялото тяло.

Аеро йогата ще ви помогне, да се освободите от напрежението и стреса, както от тялото си, така и от психиката си. В същото време, ще ви дари с увереност, бодрост и позитивизъм!

Моите практики са предназначени за начинаещи и средно напреднали. Подходящи са за всеки, който иска да е по-здрав, по-силен и с хубава фигура.

Ели

Моето име е Елена Иванова и ви се представям с позата "ардха баддха 'Панда' пашчимоттанасана" :))))))

Ако за някой има значение,  завършила съм обучение йога 200ч  в Lotos4ever с ръководител Даниела Димчева. За всички останали съм просто човек, който иска да споделя с вас пътя на йога. За мен йога е не само физическо натоварване, а откраднатите моменти за себе си в натовареното ежедневие. Това е момента, в който освен грижата за физическото тяло, полагам грижа за себе си в дълбочина. Това е момента в който си правя анализи, равносметка и взимам решения. Не е толкова важно какво правим с тялото, а е важно, какво правим с мислите си. Тялото ни ще е здраво, ако сме чисти, честни и добри в мислите и действията си или поне да се стремим към това. Може да започнем с тялото и да осигурим комфорт на мислите си. Аз ще споделя с вас личната си практика за баланс.
Интересът ми  към йога датира от преди 20г. но практикувам от 2015г. с прекъсвания. Моите първи учители са Цвета и Красен с практика - ащанга йога,  които са поставили едно изключително начало и много добра основа за мен. Продължавам да уча и практикувам при различни учители, но искам да споделям наученото.

Ще се радвам да практикуваме заедно. Благодаря ви!

Маги

Здравейте! Аз съм Магделина (Маномитра).

Започнах да практикувамйога преди повече от 40 години. В началото това беше просто едно интересно и мистично занимание, но с течение на времето придобитите знания и умения изиграха решаваща роля за здравето и живота ми.

Квалификациите си придобих от участие в множество лекции, семинари и курсове за усъвършенстване в България, Гърция и Индия, а също така и от личен преживелищен опит. Получих посвещение в степен джигясу и духовно име Маномитра от моя гуру Свами Ниранджанананда Сарасвати. Завършила съм Национална спортна академия “В.Левски” със специалност йога. Занимавам се също и с минералотерапия и хармонизиране на пространства. В клуб “Ришикеш“ преподавам терапевтична йога. Включени са теоретични и практически занимания (асани, пранаяма, релаксация), различни техники против стрес и безсъние. Терапевтичната йога подпомага овладяването на заболявания като диабет, рак, двигателни нарушения и други. Има също мощна превантивна роля, така че е подходяща за практикуване от мъже и жени с всякакъв жизнен статус и на всяка възраст. Йога е необятен океан, който прави чудеса. Йога е за всички.

ХАРИ ОМ !

Сибила

Сибила Вълкова - През последните години йога заема съществено място в живота ми, помага ми всеки ден да балансирам натрупаните впечатления и ме освобождава от умората, зарежда ме с енергия и тонус за следващия ден и едновременно с това ме заземява и поддържа в равновесие. Душата обикновено знае какво й е нужно, за да се излекува сама, но как да успокоим ума, като на света няма нещо, което да е по-предизвикателно за овладяване от собствените ни мисли. Следвайки търпеливо и с постоянство принципите на йога, ние се доближаваме до овладяването на мисловния процес и по-дълбокото опознаване на същността ни.

С обучението за преподаватели по хатха йога към международната организация Yoga Alliance International, както и с обучението по въздушна йога при Людмил Дренски тръгнах с вълнение и голям интерес по пътя на преподаването. Във всяка практика чрез асани ще огъвкавяваме и заздравяваме тялото си, чрез дъха ще овладяваме мислите си, а чрез релаксацията ще освобождаваме емоциите си. Практиките по въздушна йога ще ни дават усещането за лекота, за детска игривост и увереност у себе си, които често имаме нужда да си припомним. 

Рони

Рони Попстоянова - От три години тренирам Пилатес, а от половин година работя и като инструктор. Посещавам също и класове по йога. Комбинацията от Пилатес и йога за мен е абсолютно достатъчна за поддържане на силен дух и здраво и хармонично тяло. Бях вдъхновена да започна да преподавам Пилатес от резултатите, които постигнах с моето тяло, а също и от моята инструктурка Зухра Расули. Вдъхновена съм да правим Пилатес заедно.

Нина
Нина Гинина- Моето духовно търсене и стремежа ми към Знанието ме отведоха в Йогаландия - една необятна и вълшебна страна, чиито обитатели творим своя уютен свят с любов, осъзнатост и благодарност. Плени ме усещането за цялостност, хармония и лекота, което оставаше в мен след всяка йога практика, енергията и свободата, които изпълваха цялата ми същност. Чрез йога е по-лесно свързването със себе си и себеопознаването, чрез нея се учим да обичаме и приемаме себе си и света и да го изграждаме, базирайки се на принципи и морални ценности. Чрез йога управляваме с емпатия взаимоотношенията си. Света на йога е океан от мъдрост и любов. Йога е холистична-влияе на всички нива–физическо, умствено, емоционално и духовно. За мен е и сливане, свързване с мен самата и с всичко и всички около мен. Определям себе си като търсеща, в движение, с интереси в разно-личностното развитие. През годините съм посещавала редица семинари, лекции и курсове. Завърших курса за йога инструктори по системата Кайвалядхам към НСА и БФЙ (Класическа йога), Йога за деца към БФЙ. Продължавам да се уча и във всяка своя практика. С времето някои наши модели и вярвания изчезват естествено, превръщаме се в съзнателни и хармонични личности, с повече вяра в собствения си потенциал. На йога последователите бих казала бъдете себе си, следвайте сърцата си, осъзнавайте изборите си и най-вече–спрете да си пречите 🙂
Ина

Ина Тодорова - Завърших следдипломна преквалификация по Йога към Националната спортна академия след висшето ми образование в медицински колеж. Водя групи по йога и имам дългогодишни конкретни наблюдения за благоприятното влияние на йога върху здравето. Преминала съм обучение по психодрама - асистент към Института по психодрама Бернхард Ахтенберг. По време на три годишното ми обучение практиката ми беше фокусирана върху груповата психологическа динамика. Работя като водеща на семинари, групови тренинги и индивидуални терапии на заболявания.

Ирена

Ирена Терзийска - За мен йога е път, както за физическо здраве, така и за духовно израстване.Когато практикувам се чувствам балансирана,спокойна и омиротворена.Чрез йога постигам осъзнато отношение към себе си и света,в който живея. Практикувам йога и повишавам квалификацията си в курса, организиран от Българска федерация по йога към Национална спортна академия. Йога практиката започва с кратка релаксация в удобна поза, следва комплекс от упражнения за загряване на ставите. Основната част включва изпълнение на асани и дихателни практики, които ще се отразят положително на физическото ви състояние, емоционално настроение и ще предотвратят негативното влияние на стреса върху вас. Практиката завършва с отпускане на различни точки на тялото и концентрация върху естественото дишане.