Инструкторите в клуб Ришикеш са завършили специализирани йога курсове. Те съобразяват всяка практика с възможностите на групата в момента. Ако имате някакви въпроси, притеснения, или усещания не се колебайте да ги споделите с вашия интруктор преди, по време, или след йога практиката.

Краси

Запознах се с йога и започнах да практикувам, когато бях ученик в гиманзията през 1981 година. Първата си среща с Йога дължа на Учителя Венцеслав Евтимов. Пътувах няколко пъти до Индия за да се срещна с чистия извор на древната наука Йога. Притежавам удостоверение за признато право за преподаване на йога, издадено от БФЙ. Завърших курс Мастер клас за йога учители в Кайвалядхама йога институт, Лонавла, Индия с фокус върху йога концепции от традиционните текстове, Йога анатомия и Психология, Методология на преподаването и Йога практика. Участвал съм в обучение по йога на тема Традиционно разбиране за пранаяма и методи за нейното преподаване. Имам завършен курс на обучение за повишаване на квалификацията на тема Санкхя и трите гуни-концепция и практика и Практиката на крия йога според Патанджали за напреднали, с лектор д-р. Б.Р.Шарма от Кайвалядхама йога институт. Участвах в курс Йога терапия с лектор д-р Шейх, аюрведа лекар от клиника Салил, Пуна, Индия. През 2016 година участвах в духовно пътуване в Южна Индия. През 2017 година участвах в духовно пътуване до Северна Индия и Хималаите в свещените за йога градове Ришикеш, Бадринат и Харидвар. Йога е път за сливане на индивида с космически разум, или божественото. Нека заедно да извървим пътя. Да променим себе си, да променим света, да променим вселената с доброта!

Теди
Теодора Горанова- Завършила съм множество курсове и специализации, покриващи различни аспекти на Йога. Те включват медитация Сахадж самади към Art of Living, няколко десетдневни йога обучения в центъра на Art of Living в Германия, oбучение за преподаватели по Йога за деца в детски градини, начален курс към Българска федерация йога, специализация за Йога инструктор към Национална спортна академия и Българска федерация йога. Йога практика: Изпълняваме комплекс от йога пози, дихателни практики, релаксация и визуализация, които при възрастовата група до 7 – 8 години се адаптират в игрова и забавна форма. Практиките включват изпълняване на пози с партньор и в група. Насърчаваме децата да се отпуснат и забавляват. Целта е развиване гъвкавост, координация, сила и равновесие, самодисциплина и контрол; стимулиране осъзнаването на тялото, по-добро фокусиране и концентрация, развиване на самочувствие. В резултат получаваме укрепване на всички телесни системи, повишаване на осъзнаването на дишането и задълбочаването му, отпускане и намаляване на стреса; насърчаване на състрадание, уважение и доверие.
Нина
Нина Гинина- Моето духовно търсене и стремежа ми към Знанието ме отведоха в Йогаландия - една необятна и вълшебна страна, чиито обитатели творим своя уютен свят с любов, осъзнатост и благодарност. Плени ме усещането за цялостност, хармония и лекота, което оставаше в мен след всяка йога практика, енергията и свободата, които изпълваха цялата ми същност. Чрез йога е по-лесно свързването със себе си и себеопознаването, чрез нея се учим да обичаме и приемаме себе си и света и да го изграждаме, базирайки се на принципи и морални ценности. Чрез йога управляваме с емпатия взаимоотношенията си. Света на йога е океан от мъдрост и любов. Йога е холистична-влияе на всички нива–физическо, умствено, емоционално и духовно. За мен е и сливане, свързване с мен самата и с всичко и всички около мен. Определям себе си като търсеща, в движение, с интереси в разно-личностното развитие. През годините съм посещавала редица семинари, лекции и курсове. Завърших курса за йога инструктори по системата Кайвалядхам към НСА и БФЙ (Класическа йога), Йога за деца към БФЙ. Продължавам да се уча и във всяка своя практика. С времето някои наши модели и вярвания изчезват естествено, превръщаме се в съзнателни и хармонични личности, с повече вяра в собствения си потенциал. На йога последователите бих казала бъдете себе си, следвайте сърцата си, осъзнавайте изборите си и най-вече–спрете да си пречите 🙂
Нели

Нели Лозанова - С Йога се срещнах през 2001 г. в лицето на класическата школа на Шивананда, но оттогава съм изпробвала и изучавала предимно съвременни интерпретации на тази древна система - ащанга виняса, виняса флоу и наскоро - въздушна йога. В продължение на две години съм посещавала и тренировки по полденс. През 2016 г. преминах специализиран задълбочен курс за преподаватели по въздушна йога, а през 2017 г. се сдобих със сертификат за преподаване на йога за бременни.

Йога във въздуха съчетава хармонизиращия и балансиращ ефект на асани, познати още от дълбока древност, с модерни акробатични техники, които внасят допълнително предизвикателство. Обърнатите пози с подкрепата на люлката се постигат с лекота. Преодоляването на гравитацията е забавно, вълнуващо, освежаващо и подмладяващо. Часът завършва с релаксация, която успокоява ума и зарежда с енергия тялото. Практиката е подходяща за всички, независимо от нивото на физическа подготовка - асаните се адаптират според групата. Не се препоръчва за бременни, хора с високо кръвно налягане, глаукома, скорошни операции.

Сибила

Сибила Вълкова - През последните години йога заема съществено място в живота ми, помага ми всеки ден да балансирам натрупаните впечатления и ме освобождава от умората, зарежда ме с енергия и тонус за следващия ден и едновременно с това ме заземява и поддържа в равновесие. Душата обикновено знае какво й е нужно, за да се излекува сама, но как да успокоим ума, като на света няма нещо, което да е по-предизвикателно за овладяване от собствените ни мисли. Следвайки търпеливо и с постоянство принципите на йога, ние се доближаваме до овладяването на мисловния процес и по-дълбокото опознаване на същността ни.

С обучението за преподаватели по хатха йога към международната организация Yoga Alliance International, както и с обучението по въздушна йога при Людмил Дренски тръгнах с вълнение и голям интерес по пътя на преподаването. Във всяка практика чрез асани ще огъвкавяваме и заздравяваме тялото си, чрез дъха ще овладяваме мислите си, а чрез релаксацията ще освобождаваме емоциите си. Практиките по въздушна йога ще ни дават усещането за лекота, за детска игривост и увереност у себе си, които често имаме нужда да си припомним. 

Ирена

Здравейте, казвам се Ирена. Занимавам се с йога от  10 години. Преподавам на възрастни и на деца. Завършила съм СУ „Климент Охридски“ и основните ми интереси  са в областта на психологията и йогата. Поради това, обединих най-доброто от тези две области, за да създам курса по йога , който водя.

Курсът предлага иновативни методи на преподаване, заучаване на материала и навлизане в йога. Преподава се философия на йога, асана, пранаяма /дихателни техники/, мудри, бандхи, визуализация, релаксация, концентрация, самомасаж.  Обсъждат се теми като здравословно /подходящо/ хранене, пречистващи практики и др. За по-напредналите -  основи на медитацията и работа с енергийната система на тялото. Основният акцент е поставен върху възстановяването на гръбначния стълб и дишането , както и на рязкото понижаване на нивото на тревожност и стрес. Идеята на занятията е да се върви от по-просто към по –сложно изпълнение при овладяване на тялото, дъха и ума.

Целта на курса е подобряване на физическото и психично състояние при всеки човек, а при по-напредналите и следване на духовния път в йога.

Рони

Рони Попстоянова - От три години тренирам Пилатес, а от половин година работя и като инструктор. Посещавам също и класове по йога. Комбинацията от Пилатес и йога за мен е абсолютно достатъчна за поддържане на силен дух и здраво и хармонично тяло. Бях вдъхновена да започна да преподавам Пилатес от резултатите, които постигнах с моето тяло, а също и от моята инструктурка Зухра Расули. Вдъхновена съм да правим Пилатес заедно.

Ина

Ина Тодорова - Завърших следдипломна преквалификация по Йога към Националната спортна академия след висшето ми образование в медицински колеж. Водя групи по йога и имам дългогодишни конкретни наблюдения за благоприятното влияние на йога върху здравето. Преминала съм обучение по психодрама - асистент към Института по психодрама Бернхард Ахтенберг. По време на три годишното ми обучение практиката ми беше фокусирана върху груповата психологическа динамика. Работя като водеща на семинари, групови тренинги и индивидуални терапии на заболявания.

Снежи
Снежина Петрова- Личните ми качества се изразяват в честност, позитивизъм, лоялност, енергичност, гъвкавост, комуникативност, етичност, работа в екип. Практикувам йога и повишавам квалификацията си в курса организиран от Българска федерация йога към Национална спортна академия. Йога практиката протича в няколко части: Релаксация в удобна легнала поза Шавасана. Загряване с един от комплексите леки движения Паванмуктасани, включващи раздвижване на крака, ръце и шия, или Крокодилски усуквания, или Слънчеви упражнения - Сурия намаскар. Основната част включва практикуване на физически пози – Асани и дихателни упражения – Пранаяма за подобряване на тонуса, физическото състояние, емоционалното настроение и предотвратяване негативното влияние на стреса. Практиката завършва с релаксация в легнало положение – Шавасана за отпускане след направените упражнения и правилно разпределяне на акумулираната енергия в цялото тяло
Ирена

Ирена Терзийска - За мен йога е път, както за физическо здраве, така и за духовно израстване.Когато практикувам се чувствам балансирана,спокойна и омиротворена.Чрез йога постигам осъзнато отношение към себе си и света,в който живея. Практикувам йога и повишавам квалификацията си в курса, организиран от Българска федерация по йога към Национална спортна академия. Йога практиката започва с кратка релаксация в удобна поза, следва комплекс от упражнения за загряване на ставите. Основната част включва изпълнение на асани и дихателни практики, които ще се отразят положително на физическото ви състояние, емоционално настроение и ще предотвратят негативното влияние на стреса върху вас. Практиката завършва с отпускане на различни точки на тялото и концентрация върху естественото дишане.