Виняса флоу е стил йога. Буквално преведено „Виняса“ означава “дишам“, а  „йога“ преведено от санскрит означава „свързвам“, като основно се акцентира върху връзката межу духа и тялото.

Виняса флоу йога , съчетава движение, дишане и ум в едно цяло. Често е описвана, като медитация в движение. Характерно за този стил йога е изпълнението на няколко асани, преливащи една след друга, използвайки дишането. Това изпълнение на една след друга асана се нарича свързване или флоу. Най-простият пример за Виняса флоу е комплексът от упражнения Сурия Намаскар или Поздрав към слънцето.

„Виняса“ е синоним на движение. Влизането и излизането от една асана в друга очевидно е движение, но това движение е свързано с ударите на сърцето и вдишването и издишването на дъхът ни. Дишането инициира движението във Виняса флоу йога, поради тази причина практиката често се нарича „синхронизирана с дишането“.

Практикуването ще Ви помогне да събудите виталността си и да загреете тялото, като в същото време развиете сила и гъвкавост в еднакви пропорции. При редовна практика на Виняса флоу йога ще усетите подобряване на здравословното състояние, освобождане от токсините, така че тялото да е по-малко натоварено, органите здрави, а умът чист.

Едни от най-големите ползи при практикуването на Виняса флоу йога са повишената концентрация, подобряване на функциите на хормоналната система, повишава имунитета на организма, заздравява и подобрява подвижността на ставите, подобрява кръвообращението и храносмилането, повишаване устойчивостта на организма към умора тревоги и депресии, и много други. Най-общо казано, Виняса флоу йога води до подобряване на качеството на живот и Ви кара да се чувствате по-енергични и по–млади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *